الکساندر لازوتکین، فضانورد برجسته روس میهمان مردم تبریز می شود.
به گزارش صنعت تبریز ، این فضانورد برجسته روس و از بنیانگذاران مرکز همکاری های فضایی «سیاره زمین» طی چند روز آینده به ایران سفر کرده و در شهرهای مختلف کشور و از جمله تبریز حضور داشته با مردم ، دانشگاهیان و دانشجویان دیدار می کند.

ترابی، مدیر موزه یادمان‌های فضایی با اعلام این مطلب به ایسنا گفت: لازوتکین، فضانورد برجسته روسیه و از مسوولان کلیدی موسسه سازنده تجهیزات فضایی از جمله لباس و وسایل ایمنی فضانوردان روسیه طی روزهای آینده به ایران سفر خواهد کرد. سیروس برزو، مروج قدیمی فناوری فضایی در ایران که همه ساله در زمینه دعوت از فضانوردان و آشنایی مردم ایران به ویژه قشر جوان با این نام آوران اقداماتی را به انجام می رساند تا چند روز دیگر با این فضانورد نامدار در تهران خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: این سفر با حمایت سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو و انجمن نجوم دامغان و … انجام می شود و قرار است وی از شهرهای تهران، نهاوند، دامغان، تبریز، اصفهان و یزد دیدن کند و با مردم ملاقات داشته باشد.

الکساندر لازوتکین، مهندس طراح سامانه های فضایی موسسه انرگیا است. در این موسسه طراحی و ساخت بیشتر ناو های کیهانی روسیه (و در گذشته شوروی) در آن انجام می شود و یادگار سرگئی کارالیف طراح برجسته سامانه های فضایی و موشکی شوروی به شمار می رود.

الکساندر لازوتکین در ۳۰ اکتبر۱۹۵۷ در مسکو به دنیا آمد. درسال ۱۹۷۵ دبیرستان را به پایان رساند. درسال ۱۹۸۱ به عنوان مهندس مکانیک با تخصص مکانیک تجهیزات پروازی از پژوهشکده حمل و نقل هوایی مسکو فارغ التحصیل شد. وی از آوریل سال ۱۹۸۱ به عنوان مهندس در بخش شماره۶۰۷ پژوهشکده حمل و نقل هوایی مسکو کارمی کرد. از ۱۴ نوامبر ۱۹۸۴ در انرگیا مشغول به کار شد. وی آموزش سامانه های مختلف به فضانوردان آینده از جمله سامانه مختلف که برای راهپیمایی فضایی به کار می رفت بر عهده داشت.
فضانورد برجسته روس به ایران می‌آید
در سال ۱۹۸۹ مسوولان انرگیا وی را به عنوان نامزد سفر به فضا برای معاینه پزشکی به انستیتوی بررسی مشکلات پزشکی فرستادند. بعد از معاینه ای کامل مشخص شد که او توانایی سفر به فضا را دارد.

وی عملا از ۱۹۹۲ در مرکز آموزش فضانوردان دوره تعلیمات عمومی فضانوردی را طی کرد و در ۱۹۹۴ موفق به دریافت گواهینامه فضانوردی شد.

لازوتکین چند دوره به عنوان عضو گروه های پشتیبانی، همراه با فضانوردان اصلی تمام مراحل آموزش را طی می کرد و سرانجام ۱۰ فوریه سال ۱۹۹۷ به عنوان مهندس پرواز سفینه فضایی «سایوز ۲۵» به فرمانده واسیلی تسیبلیف و همراهی رینولد اوالد راهی مجتمع مداری میر شد.

سفر لازوتکین به میر بسیار پرماجرا شد. در روز ۲۳ فوریه در ایستگاه یک آتش‌سوزی رخ داد که او و همکارانش بلافاصله وارد عمل شدند و آن را خاموش کردند اما از آن وحشتناکتر حادثه تصادف ناو باربری پروگرس بود که نه در گذشته و نه بعد از آن چنین اتفاقی نیفتاده بود.

پروگرس ام-۳۴ در ساعت ۱۰ و ۲۲ دقیقه روز ۲۴ ژوئن ۱۹۹۷ از مجتمع مداری «میر» جداشد و قرار بود روز بعد اتصال مجدد آن با هدایت تسیبلیف انجام شود. روز بعد درساعت ۹ و ۱۸ دقیقه تسیبلیف هدایت پروگرس را به عهده گرفت.

اینکار را نه از داخل پروگرس، بلکه از میر و با استفاده از دستگاه های ارتباطی بین دو ناو انجام می داد. ناگهان کنترل ناو از دست تسبلیف خارج شد و در مسیر نامعلومی را در پیش گرفت و با واحد اسپکتر که بخشی از مجتمع مداری میر بود تصادف کرد.

به این ترتیب واحد اسپکتر و باتریهای خورشیدی آن صدمه دید. مرکز هدایت پرواز بعد از بررسی جوانب مختلف حادثه اعلام کرد خطری فضانوردان را تهدید نمی کند.

در ۵ اوت ۱۹۹۷ ناو کیهانی سایوز تی ام-۲۶ به سرنشینی آناتولی سالاویف و وینوگرادوف برای عملیات تعمیر اسپکتر به فضا پرتاب شدند و سفر فضایی لازوتکین پس از ۱۸۴ روز و ۲۲ ساعت و هفت دقیقه و ۴۰ ثانیه در ۱۴ اوت پایان یافت.

لازوتکین در سال ۲۰۰۲ مجددا به تمرین برای سفر به فضا مشغول شد اما در اوت ۲۰۰۵ در حالی که در آمریکا مشغول آموزش بود، حالش خراب شد و به بخش مراقبت ویژه قلب بیمارستان در هوستون اعزام شد، پزشکان در آنجا او از ادامه تمرین منع کردند. در بازگشت به مسکو مجددا مورد معاینه قرار گرفت و بالاخره اساس تصمیمات کمیسیون عالی پزشکی در نوامبر ۲۰۰۷ وی را از سفر به فضا کنار گذاشت.

وی که فضانورد فعالی در زمینه های اجتماعی است از سال ۱۹۹۹ به عنوان یکی از بنیانگذاران مرکز همکاری های فضایی «سیاره زمین» به ترویج فضانوردی پرداخته بود همچنین مدیریت مرکز ترویج و آموزش فضا کودکان و جوانان روسیه را بر عهده گرفت. از سال ۲۰۱۰ نیز به عنوان معاون مدیر امور علمی و آموزشی و روابط عمومی موزه یادمان فضایی و از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ مدیر موزه یادمان فضایی فعالیت کرد و امروز به عنوان یکی از مدیران کلید موسسه زوزدا سازنده تجهیزات فضایی از جمله لباس و وسایل ایمنی فضانوردان فعالیت دارد.