در سالهای اخیر و با توجه به عرضه متنوع لوازمالتحریردر بازار، استفاده از طرحهایی که توجه کودکان را به خود جلب میکند، بیشتر شده است. به همین دلیل خرید لوازمالتحریر برای کودکان و نوجوانان یک اتفاق هیجانانگیز است.
به گزارش صنعت تبریز ، با توجه به اینکه برخی از لوازمالتحریرهای وارداتی به کشور و به تبع آن استان دارای تصاویر غیراخلاقی و بدون محتوای فرهنگی است، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی به عنوان متولی این بخش تلاش کرده تا میزان لوازمالتحریرهای وارداتی را در بازار به حداقل برساند. علاوه بر این، اتحادیه تلاش میکند تا لوازمالتحریری که خانوادهها برای فرزندان خود تهیه میکنند متناسب با فرهنگ ملی و اسلامی باشد. همین عامل موجب میشود که درمیان تولیدکنندگان داخلی رقابت سالم شکل بگیرد. اتحادیه کتاب ولوازمالتحریرفروشان تبریز فعالیت خود را از اوایل دهه۶۰ به صورت رسمی آغازکرده و اکنون بیش از ۵۰۰ واحد صنفی را تحت پوشش خود قرار داده است. «صمد امینپور» رئیس اتحادیه کتاب ولوازمالتحریرفروشان ه بیان فعالیتهای اتحادیه و مشکلات این صنف پرداخته است.
- چند واحد صنفی در تبریز دراین حرفه فعالیت می کنند و وضعیت کنونی بازار چگونه است؟
این صنف بیش از۵۰۰ واحد فعال در تبریز دارد. در حال حاضر وضعیت اقتصادی فعالان این صنف در شرایط نامطلوبی قرار دارد، چراکه ماهیت این صنف به گونهای است که به غیراز اوایل پاییز و آغاز فصلکاری مدارس، مردم کمتر به لوازمالتحریرفروشان مراجعه میکنند. درحال حاضر طبق بررسیهای انجام شده، میزان مصرف لوازمالتحریر در تبریز به شدت کاهش یافته است.
- وضعیت بازار کتاب چگونه است؟
متاسفانه سرانه مطالعه در ایران کمتر از کشورهای پیشرفته است و همین عامل نیز موجب بروز مشکلات فرهنگی میشود. یکی از بهانههای مردم برای بی میلی به مطالعه وخرید کتاب، افزایش قیمت آن است. طبق بررسی های صورت گرفته، در سال جاری قیمت تمام کتابها ۱۵درصد افزایش یافته است. از طرفی به دلیل کسادی بازار، بیشتر کتابفروشیها یا تغییر شغل میدهند یا به صورت کلی واحد صنفی خود را تعطیل میکنند. بنابراین دولت برای بهبود وضعیت فعالان این صنف میتواند کاغذهای با کیفیت و ارزانقیمت را دراختیار ناشران و فعالان این صنف قرار دهد.
- با وجود تولید لوازمالتحریر داخلی در کشور و در استان، چرا همچنان لوازمالتحریرهای ایرانی در بازار کمتر عرضه می شود؟
یکی از مشکلات کنونی در توزیع لوازمالتحریر این است که بیش از ۷۰ درصد آنها وارداتی است. به دلیل اینکه تولیدات داخلی کیفیت مناسبی ندارند و گرانتر از لوازمالتحریرهای وارداتی هستند، مردم رغبتی به خرید لوازمالتحریرداخلی ندارند. اگر تولید کنندگان قیمت تولیدات خود را کاهش دهند و درصدد افزایش کیفیت آن باشند، بیتردید مردم به خرید کالای ایرانی روی خواهند آورد. هدف اصلی اتحادیه کتاب ولوازمالتحریرفروشان تبریز حمایت از تولید ملی است.
- برای تولید لوازمالتحریر داخلی با مولفههایی که گفتید، چه بستری باید فراهم شود؟
برای ایجاد بستر تولید داخلی تولیدکنندگان موظفاند کیفیت تولیدات خود را افزایش داده و میزان قیمت تولیدات خود راکاهش دهند. علاوه براین، تولیدات داخلی باید نسبتبه لوازمالتحریرهای وارداتی کیفیت بهتری داشته باشند تا رغبت مردم برای تهیه کالاهای ایرانی افزایش یابد. از طرفی دولت با قرار دادن تسهیلات کم بهره در اختیار تولیدکنندگان میتواند در افزایش تولیدات داخلی نقش موثری ایفاکند.
- برای جلوگیری از عرضه لوازمالتحریر با طرحهای نامناسب چه تمهیداتی در نظرگرفته شده است؟
دراین زمینه اتحادیه کتاب و لوازمالتحریر جلسات متعددی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تبریز برگزارکرده است. باتوجه به تلاشهای وزارت ارشاد، لوازمالتحریرهایی که نشانی از شخصیتهای غربی یا تصاویر نامناسب داشته باشد، کاهش یافته است و در سال آینده نیز به صورت کامل حذف خواهد شد. هدف اتحادیه و وزارت ارشاد اسلامی این است که با چاپ تصاویر شخصیتهای ایرانی روی لوازمالتحریر تولید داخل، کودکان و نوجوانان با تاریخ ایران و شخصیتهای برجسته آن شناخت بیشتری پیداکنند.
- اتحادیه برای جلوگیری از تداخل صنفی چه اقداماتی انجام داده است؟
باتوجه به رکود اقتصادی بازار، درحال حاضر میزان فروش کتاب و لوازمالتحریر کاهش یافته است. از طرفی لوازمالتحریرفروشان تنها در فصل آغاز مدارس شانس فروش بیشتری دارند که در این میان وجود دستفروشان نیز موجب کاهش مشتری در فروشگاههای لوازمالتحریر شده است. دراین زمینه نامههای متعددی ازسوی اتحادیه به مسئولان مربوط در شهرداری تبریز ارسال شده اما تا اکنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
نویسنده: فرناز رنجبر