سازمان مدیریت صنعتی، لیست ۱۰۰ شرکت برتر ایران در سال ۹۳ را منتشر کرده است که مبنای رتبهبندی حجم فروش این شرکتها در سال ۹۳ است؛ اما خبری از نام شرکتها و صنایع بزرگ آذربایجان شرقی و تبریز در میان شرکتها و صنایع برتر نیست.
به گزارش صنعت تبریز ، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هولدینگ)، شرکت پالایش نفت اصفهان، بانک ملی ایران (هولدینگ)، شرکت پالایش نفت بندرعباس و شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان (هولدینگ) پنج شرکت اول این لیست هستند که حجم فروش آنها در سال ۹۳ به ترتیب ۳۰٫۸، ۳۰٫۲، ۲۹٫۴، ۲۶٫۴ و ۲۴٫۳ هزار میلیارد تومان عنوان شده است. ، بانک پارسیان، ایران خودرو، پالایش نفت تهران، بانک ملت، بانک تجارت، بانک صادرات ایران، ساپکو، سایپا، فولاد مبارکه اصفهان، مخابرات ایران، سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، بانک پاسارگاد، سرمایهگذاری پارس آریان، بانک مهر اقتصاد و سرمایهگذاری گروه توسعه ملی از دیگر شرکتهایی هستند که در رتبههای شش تا ۲۰ فروش قرار دارند.
شرکت فولاد اکسین خوزستان، شرکت مجتمع فولاد خراسان (هولدینگ)، شرکت پخش هجرت، بانک گردشگری و شرکت پتروشیمی خارک هم پنج شرکتی هستند که در انتهای لیست قرار دارند و کمترین میزان فروش بین ۱۰۰ شرکت منتخب گروه اول را داشتهاند.
میزان فروش اولین شرکت ۲۳٫۸ برابر آخرین شرکت این لیست است. ۱۵ شرکت بالای فهرست ۴۹٫۶ درصد جمع فروش ۱۰۰ شرکت را تشکیل میدهند که نشاندهنده درجه تمرکز در وضعیت شرکتهای بزرگ است. ۱۰ شرکت اول فهرست، فروشی معادل ۱۸ برابر فروش ۱۰ شرکت انتهای فهرست دارند.
در انتهای فهرست، فروش صدمین شرکت هزار و ۲۹۳ میلیارد تومان است. این در حالی است که صدمین شرکت سال قبل هزار میلیارد تومان فروش داشته است. به عبارت دیگر حداقل حجم فروش لازم برای ورود به جمع ۱۰۰ شرکت برتر سال ۹۳، نسبت به سال قبل از آن ۲۷٫۳ درصد رشد داشته است.
اما در میان این ۲۰ شرکت برتر خبری از نام صنایع استان نیست صنایعی که در سالهای نه چندان دور همواره یکی از شرکتهای برتر کشوری بوده اند.
شرکتهایی مانند ماشین سازی تبریز ، تراکتور سازی ایران و یا صنایع غذایی بزرگ می توانستند در میان این شرکتهای بزرگ و برتر حاضر باشند.
تبریزیها به خالی بندی و شعار اولین ها و یا بهترین در شمالغربی کشور معروفند. مبالغه و مانوور برای آثار دوره قاجاجار (شاهگلی) و زمان پهلوی(ساعت تبریز) از شگردهای نخ نمای تبریزیها است. خود تبریزیها خوب میدانند که سرمایه گذاری در یک شاخه از صنعت تبریز مصادف است با باج دادن، پاسخ دادن و چاپلوسی و تملق به ارگانهای مختلف جهت حفظ بقا باید صورت بگیرد و بهمین دلیل سرمایه گذاریها را در خارج از استان انجام میدهند. ۴۷ سال پیش که من تبریز را برای ادامه تحصیل ترک کردم صنعت کبریت، حوله و بافندگی و چرمسازی تبریز حرف اول را میزد و حتی من در خارج از کشور دیدم که حوله و کبریت ما از مال آنها حتی آلمان و آمریکا بهتر است. از شما یک خواهش دار در مورد دبیرستان فردوسی تبریز اطلاع رسانی بکنید و نگذارید این مدرسه نیز همانند دبیرستان منصور از بین برود. من تنبلترین شاگرد دبیرستان فردوسی در دانشگاه تهران قبول شدو از کلاس ۳۵ نفری ما ۲۶ نفر در بهترین دانشگاههای ایران پذیرفته شده بودند.
خوشبختانه در حال حاضر دبیرستان فرودسی در کانون توجه قرار دارد و قراراست سال آینده جشن یکصدمین سال آن برگزار شود.