- وضعیت اقتصادی فعالان این صنف را چطور ارزیابی میکنید؟
باتوجه به كسادی بازار، فعالان این صنف از وضعیت اقتصادی مناسبی برخوردار نیستند. به همین دلیل بسیاری از اصناف پروانه كسب خود را باطل میکنند و تغییر شغل میدهند به عبارت دیگر انگیزههای شغلی خود را ازدست دادهاند.
- عرضه عینكهای غیراستاندارد در بازار چه تأثیری براقتصاد فعالان این صنف گذاشته است؟
عینكفروشانی كه از اداره استاندارد مجوز فروش را كسب نكردهاند، عینکهای غیر استاندارد را از طریق دستفروشان روانه بازار میکنند. این عینكها که معمولا با قیمتهای ناچیزی به فروش میرسد، روند اقتصادی بازار عینكفروشان را به حالت ركود فرو برده است. متاسفانه مردم کیفیت را فدای قیمت میکنند. در این میان اتحادیه برای بهبود وضعیت فعلی اعضای تحت پوشش خود، از طریق اتاق اصناف یا اداره بازرسی یا شهرداری از عرضه عینكهای غیراستاندارد به بازار جلوگیری میكند. در حال حاضر و با توجه به همكاری شهرداری تبریز بیش از ۵۰درصد عینكهای غیرمجاز در۴ماه اخیر جمعآوری شده است. علاوه براین اتحادیه با تلاشهای مكرر خود توانسته در افزایش آگاهی مردم برای خرید عینك استاندارد وسالم نقش بسزایی را ایفا كند.
- چه مجازاتی برای متخلفان این صنف در نظرگرفته شده است؟
طبق بررسی اتحادیه عینكسازان، افرادی كه بهصورت غیرمجاز اقدام به فروش عینكهای غیراستاندارد میكنند، شناسایی شده و به وزارت بهداشت معرفی میشوند وبرحسب میزان تخلف، مورد مجازات قرار میگیرند.
- نحوه نظارت برعملكرد واحدهای صنفی چگونه است؟
بازرسان اتحادیه به همراه گشتهای مشترك نظارت بر واحدهای صنفی، به قیمت فروش عینكها و میزان گرانفروشی آنان نیز بهصورت كامل رسیدگی میكنند. باتوجه به اینكه ساخت عینك، یك كارتخصصی محسوب میشود، حضور مسئول فنی در فروشگاههای ساخت عینك الزامی است. و در صورتی كه بازرسان اتحادیه شاهد مسئول فنی در واحدصنفی نباشند، بهطور جدی برخورد خواهند كرد.
- اتحادیه برای جلوگیری ازفروش عینك آفتابی در بوتیكها چه تمهیداتی در نظرگرفته است؟
تا اوایل دهه۹۰ فروشگاههای لوازم آرایشی و بهداشتی یابرخی از بوتیكها اقدام به فروش عینك آفتابی میكردند، ولی باتوجه به قانون جدید استانداردسازی عینك آفتابی، درحال حاضر امكان فروش در واحدهای مذكور وجود ندارد و در صورت مشاهده برخورد قانونی خواهد شد چراكه فروشندگان عینك آفتابی و طبی موظفاند مراحل آموزشی و تخصصی راسپری كنند.
- چه آموزشهایی برای فعالان این صنف در نظرگرفته شده است؟
باتوجه به اینكه اشعه نورخورشید برای چشم زیان آوراست و موجب بیماری آب مروارید درچشم میشود، بیشتر مردم به استفاده عینك آفتابی نیاز دارند كه در این میان فعالان این صنف موظفاند برای كسب تخصص كافی درزمینه ساخت عینك طبی و آفتابی در وزارت بهداشت یا سازمان فنی- حرفهای دورههای آموزشی را سپری كنند. اعضای تحت پوشش اتحادیه برای كسب تخصص بیشتر در دورههای بازآموزی شركت میكنند كه در این میان هدف اتحادیه عینكسازان تبریز این است كه با تبدیل دورههای مذكور به مقطع كاردانی وكارشناسی، بستر تولید عینك طبی وآفتابی را برای اولین بار درایران ایجاد كند. بنابراین میتوان گفت یكی از اقدامات مهم اتحادیه در زمینه تولید، ارسال نامههای متعدد به وزارت علوم وتحقیقات فناوری برای ایجاد رشته دانشگاهی ساخت عینك است. اتحادیه تلاش میكند تا سال۲۰۱۸ میلادی، رشته مذكور را در دانشگاههای تبریز ایجاد كند.