«سید سجاد اصل جلیلی» مدیرعامل یك شركت فنی و مهندسی، فوق لیسانس مكاترونیك و دانشجوی كارشناسی ارشد هوش مصنوعی از دانشگاه تبریز است و اخیراً دستگاهی اختراع كرده كه به مراحل نهایی رسیده است…


«سید سجاد اصل جلیلی» مدیرعامل یك شركت فنی و مهندسی، فوق لیسانس مكاترونیك و دانشجوی كارشناسی ارشد هوش مصنوعی از دانشگاه تبریز است و اخیراً دستگاهی اختراع كرده كه به مراحل نهایی رسیده است. این دستگاه كه با نام تجاری «راهنمای مجازی هوشمند ساج» به ثبت رسیده است، می‌تواند همانند انسان واقعی و طبق اطلاعات و برنامه‌ای كه از قبل داده شده، با مراجعه‌كنندگان سخن گفته و آنها را در زمینه‌های از قبل برنامه‌ریزی شده راهنمایی كند. با وی در مورد اختراعش گفت و گویی داشتیم که در زیر می‌خوانید.

  • در مورد دستگاه اختراعی خود توضیحاتی را ارائه کنید.

این اختراع یا به بیان دیگر این انسان مجازی به‌صورت لمسی کار می‌کند و كاربران می‌توانند با انتخاب گزینه‌های مورد نظرشان در موارد مورد نیاز اطلاعات لازم را كسب كنند. ایده این طرح از حدود ۶ ماه پیش آغاز و در مدت ۴ ماه پروسه كامل طراحی، ساخت و ارزیابی آن به اتمام رسیده است.

  • این دستگاه چه ویژگی‌هایی دارد كه آن را از نمونه‌های مشابه، متفاوت كرده است؟

تفاوت اصلی این طرح در لمسی بودن آن است كه كاربران می‌توانند بسته به نیاز خود، اطلاعات مورد نظرشان را از راهنمای مجازی شركت مربوطه كسب كنند. برای راه‌اندازی این قابلیت نیز از فن‌آوری پردازش تصویر استفاده شده است. دومین ویژگی آن، قیمت نهایی بسیار پایین دستگاه از نمونه‌های تقریباً مشابه خارجی است. به‌عنوان مثال، هزینه این دستگاه یك سوم نمونه هندی و نصف نمونه ساخته شده در كشور انگلیس است. البته این نمونه‌ها حتی لمسی نیز نیستند.

  • چه شد كه به فكر اختراع این دستگاه افتادید؟

ایران سال‌ها در تلاش است كه از وابستگی خود به بودجه نفتی بكاهد. خوشبختانه بزرگ‌ترین ظرفیتی كه ایران برای خروج از این وضعیت در اختیار دارد، برخورداری از فرهنگی غنی و گذشته و حال پرافتخار، برای به رخ جهانیان کشیدن است. در واقع رشد صنعت گردشگری به همراه پیش زمینه‌های گفته شده باعت شد تا به فكر اختراع دستگاهی باشم كه در زمینه گردشگری نیز كاربرد داشته باشد. وجود راهنمای مجازی هوشمند ساج در اقصی نقاط شهر، مناطق گردشگری اعم از موزه‌ها، آثار تاریخی، مراكز تجاری، هتل‌ها، شهرداری‌ها و سایر اماكن عمومی می‌تواند علاوه بر نشان دادن كیفیت مدیریت شهری مبتنی بر فن‌آوری‌های روز دنیا، آبرویی ارزشمند برای شهر و كشورمان كسب كند. به نظر می‌رسد این دستگاه می‌تواند در رویداد بزرگ تبریز ۲۰۱۸ به كمك مسئولان شهری بیاید.

  • چرا این دستگاه به تولید انبوه نرسیده است؟

متأسفانه تأمین بودجه ساخت و از آن مهم‌تر، حمایت مسئولان در حوزه گردشگری اعم از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداری‌ها، هتل‌دارها، مراكز خرید و تجاری برای تبلیغات و مناطق آزاد تجاری است كه با درك اهمیت این دستگاه و خرید آن، موجب افزایش بهره‌وری فعالیت‌های خود شوند. اگر مشكلات مالی مرتفع شود می‌توانیم به تولید انبوه دستگاه امیدوار شویم.

  • آیا از این دستگاه به‌طور آزمایشی استفاده شده است؟

ما این دستگاه را با قصد شركت در نمایشگاه فن‌آوری‌های نوین ربع رشیدی تبریز آماده كردیم. با اطلاع از میزبانی تبریز از اجلاس وزرای گردشگری كشورهای آسیایی، سریعاً اقدام و به كمك یكی از اعضای شورای شهر تبریز، محصولمان را به مدیركل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان معرفی كردیم و با استقبال بی‌نظیری روبه‌رو شدیم. در عرض چند ساعت، موضوع، مورد تأیید قرار گرفت و برای نخسیتن بار با حمایت این افراد، این محصول در اجلاس گردشگری وزرای گردشگری آسیا ACD رونمایی شد. بیشتر مسئولان داخلی و خارجی شركت‌كننده در این كنفرانس، كاركرد دستگاه را تأیید كردند.

  • چه مواردی برای پویایی هرچه بیشتر اختراعات در استان نیاز است؟

اعتماد و حمایت از نخبگان، مخترعان و فعالان عرصه تحقیق و پژوهش در مدیریت امور و استفاده از علوم مهندسی در كنار سایر علوم مرتبط با هر سازمان برای افزایش بهره‌وری و راندمان‌كاری درون سازمانی بسیار مهم است. بر همین اساس افرادی امثال من به امید این حمایت‌ها هنوز مشغول به اختراع و نوآوری هستند و سعی می‌كنند تا در مسیر اقتصاد مقاومتی، كشور را از موارد مشابه خارجی بی‌نیاز كنند. امیدواریم حمایت‌ها از مخترعین استان بیشتر شود تا فعالیت آنها ادامه یابد.

سید مرتضی احمدپور