به گزارش صنعتیمیز ، تالاب بین‌المللی قوری‌گل در۳۰ كیلومتری تبریز و نزدیكی بستان‌آباد قرار دارد. این تالاب از تالاب‌های مهم و كم‌نظیر بین‌المللی محسوب می‌شود كه هم از نظر زیست‌محیطی و هم از نظر گردشگری دارای اهمیت است. این تالاب در سال‌های اخیر با مشكل تأمین آب مواجه شده و وضعیت آن نگران‌كننده است. تا یکی دو سال گذشته قوری‌گل یكی از گردشگاه‌های اصلی شهروندان تبریزی در روزهای تعطیل بوده و شهروندان می‌توانستند تعطیلات آخر هفته خود را در كنار این تالاب و مجتمع‌های ویلایی آن سپری كنند، اما با بحرانی شدن وضعیت آبی، این تالاب در حال از دست دادن جذابیت‌های گردشگری است و با توجه به اهمیت آن در رونق گردشگری تبریز ۲۰۱۸ به نظر می‌رسد، تدابیر لازم برای احیای آن باید هرچه سریع‌تر آغاز شود.

 در بسته قوریگل به روی شهروندان
یكی از شهروندان تبریزی كه برای استراحت آخر هفته به تالاب قوریگل آمده و با در بسته ورودی این تالاب روبه‌رو شده به همشهری می‌گوید: نگهبان تالاب بر اساس دستور مسئولان، از ورود خانواده‌ها به محوطه ممانعت و انجام اقدامات عمرانی را دلیل تعطیلی تالاب عنوان کرد. به گفته «نادر امانی» با توجه به این‌که این مکان یکی از تفرجگاه‌های شهروندان تبریزی است، بنابراین انتظار می‌رود تا شرایط لازم برای استفاده مهیا شده و اقدامات عمرانی هرچه سریع‌تر پایان یابد.

 پایین آمدن سطح آب تالاب قوری‌گل
معاون محیط طبیعی اداره كل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان شرقی در این زمینه می‌گوید: با توجه به این‌که تراز سطح آب تالاب قوریگل در حال حاضر حدود هزارو ۹۱۱‌متر از سطح دریای آزاد است و در مقایسه با سال گذشته حدود ۱۰سانتیمتر کاهش یافته است، از این رو اداره كل محیط‌زیست آذربایجان شرقی به‌عنوان متولی حفاظت تالاب‌های استان پیگیر تأمین اعتبار و مرمت كانال آبرسانی به تالاب شده است.
به گفته «میرمحسن قومی» علت پایین بودن تراز آب تالاب قوریگل مشكلات كانال آبرسانی تالاب است و امكان انتقال آب در فصل غیرزراعی به‌صورت مطلوب وجود ندارد.
معاون محیط طبیعی اداره كل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان شرقی می‌گوید: تاکنون مرمت حدود ۳۳ كیلومتر كانال آبرسانی كه آب را از ارتفاعات سهند به تالاب قوری‌گل منتقل می‌كند، انجام شده است، اما با این وجود امید است با اقدامات انجام شده و افزایش بارش‌ها و نزولات آسمانی وضعیت تالاب قوریگل در سال جاری بهتر از سال قبل باشد.
قومی با بیان اینكه آب تالاب از ۳ زیرحوضه و از طریق کانال تأمین می‌شود، می‌گوید: مطالعات لازم برای تأمین نیاز آبی زیست‌محیطی تالاب قوری‌گل انجام شده است و با پیگیری‌های  صورت گرفته برای تحقق آن تلاش می‌شود.

قوری‌گل و ذخایر بی‌نظیر
یک کارشناس محیط‌زیست و مسئول دبیرخانه تالاب‌های آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با همشهری می‌گوید: تالاب قوری‌گل یكی از تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه محسوب می‌شود که از سال ۱۳۵۴ در فهرست كنوانسیون بین‌المللی رامسر قرار گرفته است.
«یدالله آذرهوا» با بیان اینكه تالاب قوری‌گل از جنبه‌های مختلف برای كشور دارای اهمیت است عنوان می‌كند: تنوع زیستی این تالاب بسیار زیاد است. به‌طوری‌كه ۹۲‌گونه پرنده در این تالاب شناسایی شده كه شاخص‌ترین آنها اردك سرسفید است.
علاوه بر این، ‌گونه‌هایی نیز به‌صورت زاد‌آور در این تالاب زندگی می‌کنند كه حفظ آنها هم برای تالاب و هم برای دریاچه ارومیه اهمیت دارد.
به گفته آذرهوا تالاب قوری‌گل به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده تبریز – تهران در حوزه گردشگری و تفریحی نیز دارای اهمیت فراوان است و در صورت تعطیل ماندن آن، بخش قابل توجهی از درآمد استان در حوزه گردشگری حذف خواهد شد.

انجام مطالعات علاج‌بخشی
معاون حفاظت و بهره‌برداری شركت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی نیز در این زمینه می‌گوید: به دلیل كاهش بارندگی‌ها امسال سطح آب تالاب قوریگل در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، حدود ۱۰ سانتیمتر پایین‌تر آمده است.
«مجتبی جلیل‌زاده» می‌افزاید: با توجه به روند خشك شدن تالاب بین‌المللی قوری‌گل، شركت آب منطقه‌ای مطالعات علاج‌بخشی را برای ۱۱ كیلومتر كانال انتقال آب به تالاب كه بیش از ۲۰ سال عمر دارد و در زمان احداث هم وضعیت مناسبی نداشت انجام داده است.
جلیل‌زاده می‌گوید: اقداماتی نیز برای بهسازی كانال‌ها انجام شده كه ۴ كیلومتر كانال جایگزین احداث و ۴ كیلومتر دیگر نیز بهسازی و چند مورد ‌بند انحرافی مرمت شده است.
به گفته وی مشكل اساسی كانال، مسدود شدن در زمان‌ بارش برف است كه كانال‌های بتنی برای رفع این مشكل ساخته شده است.معاون حفاظت و بهره‌برداری شركت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی اعلام می‌كند: تا امروز حدود ۳ میلیارد تومان برای كانال آبرسان به تالاب هزینه شده است و برای تكمیل این كانال حدود ۶ میلیارد تومان دیگر نیاز است که با وجود پیگیری‌های مکرر، تاکنون اعتباری به این بخش اختصاص داده نشده است.

  اثرات مخرب خشک‌شدن قوریگل بر اکولوژی منطقه
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی می‌گوید: تا کنون اقدامات قابل توجهی در این تالاب صورت گرفته که ترمیم کانال آبرسانی، مرمت جاده دسترسی به تالاب، نصب دوربین‌های مدار بسته و احداث ساختمان برای سایت پرنده نگری از جمله این برنامه‌هاست. «حمید قاسمی» معتضد است که نابودی تالاب بین‌المللی قوریگل اثر مخرب و جبران ناپذیری بر اکولوژی منطقه خواهد داشت. چرا که حیات جانوری و پرندگان بومی و غیربومی وابسته به پویایی قوریگل است و شادابی این تالاب برای آینده منطقه بسیار حیاتی است.
فرماندار بستان‌آباد هم با اشاره به این‌که تنها منبع تامین آب مورد نیاز تالاب از کانال آبرسانی صبرلو چای است می‌گوید: به علت وضعیت نامطلوب این کانال فقط ۱۰درصد آب وارد آن می‌شود و ۹۰ درصد به هدر رفته یا به دست سود جویان مصرف می‌شود. به گفته «علی بدرشکوهی» ظرفیت آب تالاب ۴ میلیون و۵۰۰ هزار متر مکعب است که اکنون در اثر خشکسالی تنها ۱میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب آب در آن باقی مانده است.