۷۵ درصد مرگ و میر ها در استان ناشی از بیماریهای غیر واگیر است.
به گزارش صنعتیمیز ، امروزه یكی از معضلات حوزه بهداشت و درمان کشور و همچنین استان، افزایش بیماریهای غیرواگیر است.
بهمنظور ارتقای سلامت، برای پیشگیری از بیماریهای غیرواگیردار با اصلاح سبك زندگی میتوان بیماریها را كنترل كرد. از مهمترین بیماریهای غیرواگیردار میتوان به بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، فشار خون بالا، سكتههای مغزی، بیماریهای تنفسی مزمن و سرطانها اشاره كرد. در حال حاضر افزایش بیماریهای غیرواگیردار موجب تحمیل هزینههای زیادی بر دولت میشود. این در حالی است كه در استان آمار منتشر شده از میزان مرگ و میرها بر اثر بیماریهای غیرواگیر آمار نگرانکنندهای است. بدیهی است که با فرهنگسازی و اطلاعرسانی و تغییر سبك زندگی و تغذیه مردم استان میتوان وضعیت سلامت را بهبود بخشید.
«جعفرصادق تبریزی» رئیس مركز بهداشت آذربایجان شرقی در گفتوگو با همشهری از اقدامهای انجام شده در استان در زمینه ارتقای سلامت افراد میگوید.
- چنددرصد از مرگ و میرهای استان مربوط به بیماریهای غیرواگیر است؟
۷۵درصد مرگهای استان مربوط به ۴ دسته بیماری غیرواگیردار است. از این میزان ۴۲درصد مربوط به بیماریهای قلبی عروقی است. به عبارت دیگر از ۲ نفر فوتی بیماریهای غیرواگیر، یك نفر به دلیل بیماریهای قلبی عروقی فوت میكند. ۹درصد بر اثر سوانح، ۶/۱۵ درصد مربوط به انواع سرطانها و ۷/۸ درصد مرگها مربوط به بیماریهای تنفسی است.
- میزان عمر مفید تلف شده به چه معناست و این میزان در استان بر اثر ابتلا به بیماریهای غیرواگیردار چقدر است؟
میزان عمر مفید تلف شده به زمانی گفته میشود كه فرد به علت ابتلا به بیماری از كارایی مؤثر فاصله میگیرد و نمیتواند برای خود و دیگران در جامعه منشأ اثر مثبت باشد. بر اساس برآوردهای انجام شده ۱۶درصد از عمر مفید افراد به دلیل بیماریهای قلبی و عروقی، ۴/۱۵ درصدبه دلیل بیماریهای روانی و ۲/۱۳ درصد به دلیل حوادث ترافیكی تلف میشود.
- وضعیت استان را درحوزه سلامت چگونه ارزیابی میكنید؟
وضعیت استان در حوزه سلامت مطلوب نیست و عوامل خطرآفرین برای مردم استان در حوزه سلامت زیاد است. در کنار عوامل متعدد خطرآفرین، جای خالی سبزیجات و میوهها در سبد غذایی خانوارهای استان نمود بیشتری دارد به طوری که ۸۷ درصد جمعیت استان از سبزیجات و میوهها به میزان کافی استفاده نمیكنند. ۱۶درصد افراد سیگار و قلیان مصرف میكنند، ۳۶درصد فعالیت فیزیكی كمی دارند، ۴۸درصد مبتلا به چاقی و اضافه وزن بوده و تقریباً صد درصد افراد مبتلا به استرس هستند.
- چه اقداماتی برای بهبود سلامت مردم در استان انجام شده است؟
با توجه به وسعت موضوع و اهمیت ارزیابی برنامههای مرتبط با سلامت، جدولی تدوین شد كه در مورد كنترل عوامل خطر رفتاری و عوامل خطر بیولوژیك مطالعه و تحقیق میكند. این جدول میتواند افق تازهای برای برنامهریزیهای سلامت استان در كوتاه مدت و بلند مدت پدید آورد.
- هدف از اجرای برنامه سلامت در استان چیست؟
این برنامه با هدف بهبود وضعیت سلامت مردم اجرا میشود. بهطوری كه باید مصرف نمك و دخانیات كاهش یافته و فعالیت فیزیكی افراد زیاد شود. بر این اساس مجموعهای از استانداردهایی جمعآوری شد تا ۲۵درصد از میزان مرگ زودرس كه به مرگ زیر ۶۰ سال اطلاق میشود، در استان كاهش یابد.
- چنددرصد از مبتلایان به بیماریهای غیر واگیر از بیماری خود اطلاع ندارند؟
شناسایی به موقع بیماری ضروری است، ولی در استان ۵۰درصد بیماران فشارخون و بیش از ۵۰درصد دیابتیها از بیماری خود اطلاع ندارند. فشار خون بهعنوان مرگ خاموش نامیده شده چراكه با بیاطلاعی بیماران از وضعیت خود، زمینه مشكلات جسمی و بیماریهای دیگر نیز ایجاد میشود.