در سال‌های اخیر و به دنبال افزایش جمعیت شهرها، مصرف بیشتر و افزایش فاصله كارخانه‌ها از شهرهایی مانند تبریز، واسطه‌ها نقش پر رنگ‌تری در رساندن كالاهای مورد نیاز شهروندان برعهده گرفته‌اند و در نتیجه ‌درصدهای سود واسطه‌گران بسیار متغییر شده است.

به گزارش صنعت تبریز، این سودها ‌گاه تا چندین برابر نیز می‌رسد و همین مشكلاتی را برای تولید‌كنندگان و خریداران نهایی ایجاد كرده است. «حسین قادرزاده» یكی از تولید‌كنندگان مواد غذایی استان است كه از وجود واسطه‌هایی سخن می‌گوید كه موجب تورم و افزایش قیمت تمام شده كالا برای شهروندان عادی می‌شوند.

  • واسطه‌ها فعالیت خود را بر چه مبنایی انجام می‌دهند؟

افراد مختلفی از شهرهای استان دور هم جمع می‌شوند و با خرید چند خودرو باری و اجاره یك انبار اقدام به تأسیس شركت‌های پخش یا واسطه‌گری می‌كنند. این افراد محصولات را از کارخانه‌های خریداری می‌کنند و به فروشندگان خرده پا می‌رسانند. مبنای كار این شركت‌ها نه تنها صحیح، بلكه لازم است، اما در عمل برخی شركت‌های پخش یا واسطه‌گر سودهای كلانی می‌برندكه منصفانه نیست. برخی از این شركت‌ها چندین برابر قیمت كالا را افزایش می‌دهند. مثلاً نوشابه‌های كوچك پلاستیكی را ۳۰۰ تومان خریداری می‌کنند و در نهایت با قیمت هزار تومان به مشتری می‌رسانند.

  • چرا كارخانه‌های تولید‌كننده این فرایند را قبول می‌كنند؟

برخی کارخانه‌های نوپا در رقابت با کارخانه‌های بزرگ و شناخته شده نیازمند همكاری شركت‌های پخش معتبر هستند. برخی شركت‌های پخش در چنین مواقعی با شناخت نیاز تولید‌كننده، اجناس را به پایین‌ترین قیمت خریداری می‌کنند و به بالاترین قیمت به فروش می‌رسانند. در این میان تولید‌كنندگان و مصرف‌كنندگان بیشترین زیان را متحمل می‌شوند چراكه از یك‌سو تولید‌كننده جنس خود رابا حداقل سود می‌فروشد و امكان توسعه كارخانه و اشتغالزایی بیشتر را ندارد و از سوی دیگر شهروندان اجناس را با بالاترین قیمت می‌خرند.تفاوت قیمت ۵ برابری آب معدنی از تولید کننده تا مصرف کننده را به عنوان نمونه در استان شاهد هستیم. آب معدنی هایی که از کارخانه ۱۰۰ تومان خریداری میشود و در بازار به ۵۰۰ تومان فروخته میشود.

  • پیشنهادتان برای بهبود این وضعیت چیست؟

مسئولان دولتی در چنین مواقعی حمایت‌های بیشتری از تولید‌كنندگان داشته باشند. شركت‌های آنان را تبلیغ كنند و اجازه بدهند در مراكز دولتی و فروشگاه‌های وابسته به دولت امكان عرضه مستقیم محصولات با قیمت كم را داشته باشند. در این صورت مردم اجناس مورد نیاز را ارزان‌تر می‌خرند.