فرهنگ یکی از ارکان مهم هر جامعه است که بنا به تعاریف مختلف شامل بخشهای متنوعی می شود از آداب و رسوم و سنن اجتماعی گرفته تا ادبیات و شعر و موسیقی را می توان در مقوله های فرهنگی جستجو کرد.
به گزارش صنعتیمیز ، فرهنگ همواره بخشی جدا ناپذیراز رفتارهای اجتماعی ، اقتصادی و حتی سیاسی و نظامی بوده وبر همین اساس نمیشود به مقوله های فرهنگی در پیش بینی ها و برنامه ریزیها غفلت کرد.
در این میان توسعه فرهنگی از اهمیت خاصی برخوردار میشود واینکه شاهد جامعه ای مترقی به لحاظ فرهنگی باشیم بسیار با اهمیت می نماید.
از سویی دیگر فرهنگ توسعه ای نیز ه یکی از مهمترین مسائلی است که نباید مورد غفلت قرار گیرد و در این میان مسئولان آذربایجان شرقی طی دو سال اخیر توجه خاصی به توسعه فرهنگی و البته نقش آفرینی فرهنگ در امر توسعه دارند.
داود بهبودی رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی با توجه به مسئولیت خود نگاهی خاص به حوزه فرهنگی دارد و معتقد است فعالان فرهنگی باید در اقتصاد فرهنگ و فرهنگ اقتصادی نقش خود را به خوبی ایفا کنند.
وی که از زمان قرار گیری در جایگاه ریاست سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی توجه خاصی به توسعه بنیادین در تمامی زمینه ها دارد بر توجه به امر تبیین جایگاه اقتصاد فرهنگ و فرهنگ اقتصاد از سوی فعالان فرهنگی تاکید دارد.
بهبودی دوران توسعه کنونی در استان را دورانی طلایی خوانده و معتقد است : اصحاب فرهنگ و هنر نقش طلایی خویش را بر عهده گیرند و برای رفع موانع توسعه که گاه ریشه در کمبودهای فرهنگی دارند پیشگام شود.
کاهش تصدیگری دولت در بخش فرهنگ ، حضور فعال بخش خصوصی در حوزه فعالیتهای فرهنگی وتولید محتوا از جمله موضوعاتی است که مرد برنامه ریزی آذربایجان شرقی بر آن تاکید دارد.
البته باید توجه داشت که متاسفانه بخش خصوصی استان در حوزه فرهنگ چندان قدرتمند نیست و در حالحاضر به جز یکی دو موسسه فعال فرهنگی که توانسته اند فعالیت خود را اقتصادی کرده و به اصطلاح خود را از آب و گل درآورند موسسات فرهنگی دیگر وابسته به دولت بوده و توان چندانی برای مانور در بخش تولید محتوای فرهنگی ندارند و تا زمانی که بخش خصوصی استان نتواند توانایی خود را اثبات کند بی تردید دولت مردان نیز به این مجوعه اعتماد نخواهند کرد.
هر چند که قابلیت سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال در بدنههای مختلف فرهنگی و اقتصادی و بخش خصوصی استان وجود دارد و کاهش تصدیگری دولت در حوزه فعالیتهای فرهنگی و هنری و سیاستگذاری و نظارت به جای آن باید مد نظر مسئولان این حوزه باشد اما باید توجه داشت که بخش خصوصی فرهنگی در استان گاه از سرمایه اولیه برای راه اندازی تشکیلات ساختاری فرهنگی نیز ناتوان است.
علی اکبر صفی پور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی نیز در تدوین هسته کلیدی فرهنگ در سند تدبیر و توسعه ی استان نقش به سزایی داشته و شانزده پروژه را به تصویب شورای برنامه ریزی استان رسانده که از آن جمله تاسیس بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان و تهیه و تدوین اساسنامه ی این بنیاد و همچنین تدوین و اجرای جشنواره های بین المللی فرهنگی و هنری می باشد.
بنا به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تاسیس مرکز علمی کاربردی فرهنگ و هنر استان در سال ۹۴ از برنامه های شاخص سند تدبیر توسعه است که در اولین سال آغاز اجرای این هسته ها در استان به پایان رسیده است.
بنا بر اعلام مسئولان این اداره کل برنامه های مطرح شده در این طرح بیش از ۷۰ درصد پیشرفت داشته است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرای برنامه هایی چون برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز، نمایشگاه کتاب دفاع مقدس، نمایشگاه قرآن کریم، نمایشگاه رسانه های دیجیتال، جشنواره فرهنگی هنری احیای دریاچهِ ارومیه، جشنواره سراسری آواها و نواهای قرآنی ترنم آسمانی، جشنواره سراسری وبلاگ نویسی قرآن را از اقدامات فرهنگی موثر دانسته و البته بر ارتقای کیفی برنامه ها نیز تاکید دارد.
باید توجه داشت که لزوم فراهم کردن زمینه حضور برای همه هنرمندان و نیز ارتباط مستمر و تاثیرگذار با اصحاب فرهنگ و هنر باید تداوم داشته باشد چراکه فعالیتهای فرهنگی با همراهی هنرمندان و اصحاب فضل و فرهنگ معنی می یابد.
بی تردید عدم توجه به مقوله توسعه فرهنگی عواقب نامطلوبی در جامعه بر جای خواهد گذاشت و شاهد افزایش نابهنجاریهای مختلف نه تنها در حوزه فرهنگی بلکه دیگر زمینه ها اعم از اقتصادی و اجتماعی خواهیم بود.
جایگاه شایسته فرهنگ در سند تدبیر و توسعه آذربایجان شرقی که از افتخارات برنامه ریزی استان به حساب می آید نشان از توجه عالی مسئولان به برنامه های توسعه فرهنگی و نقش فرهنگ در تعالی هماهنگ جامعه دارد اما در این میان توجه به نحوه اجرایی کردن این برنامه ها و همراه کردن طبقه اجرایی و کارشناسی دارای اهمیتی مضاعف است تا در میدان عمل شاهد مشکلات بیشتر نباشیم چرا که حوزه فرهنگ بسیار آسیب پذیر و حساس بوده و به سادگی دچار تزلزل و حتی نتیجه دهی معکوس میشود.
سید مرتضی احمدپور