۷۸ اتحادیه صنفی آذربایجان شرقی در گیر و دار نصب صندوق مکانیزه برای پرداخت آنلاین مالیات هستند.
به گزارش صنعتیمیز ، طرح ملی تجهیز اصناف به صندوق مکانیزه در آذربایجان شرقی همراه با شهرهای بزرگ کشور در حال اجراست. تمام فروشگاه‌های بزرگ استان، که مجهز به صندوق مکانیزه شده‌اند می‌توانند مالیات و ارزش افزوده کالاهای به فروش رسیده خود را به صورت آنلاین پرداخت کنند.به گفته صاحبنظران، طرح مذکور در کاهش مشکلات پرداخت مالیات واحدهای صنفی نقش موثری را خواهد داشت. آذربایجان شرقی یکی از استان‌هایی است که بیشترین تعداد واحدهای صنفی را در کشور دارد و تجهیز بیش از ۷۸ واحد به صندوق مکانیزه هرچند با مقاومت‌هایی از سوی صاحبان آن روبرو بوده، اما تحقق کامل آن در آینده‌ای نزدیک می‌تواند به شفافیت مالیاتی و تسهیل در روند پرداخت مالیات کمک کند.
«سیدحبیب‌هاشمی» رئیس اتاق اصناف آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با همشهری از آخرین وضعیت تجهیز واحدهای صنفی استان به صندوق مکانیزه سخن می‌گوید.

  • میزان استقبال اصناف آذربایجان شرقی از صندوق مکانیزه چقدر بوده است؟

واحدهای صنفی استان با نصب صندوق‌های مکانیزه با رویکرد دریافت مالیات واقعی، نقش موثری را ایفا کرده‌اند. از سوی اتاق اصناف استان به تمام واحدهای صنفی، خرید و نصب صندوق‌های مکانیزه به صورت اجباری اعلام و اطلاع رسانی شده و درحال‌حاضر ۷۰ درصد واحدهای صنفی استان از جمله فروشگاه‌های بزرگ، مجهز به صندوق‌های مکانیزه شده‌اند. علاوه براین، مشکل پرداخت مالیات و ارزش افزوده کالاهای واحد‌های صنفی با استفاده از طرح مذکور حل شده است.

  • در حال حاضر کدام واحد‌های صنفی مجهز به صندوق مکانیزه نیستند؟

به علت نا‌آشنایی برخی واحدهای صنفی با نتایج مثبت اجرای این طرح، در ابتدا مقاومت‌هایی از سوی صاحبان اصناف صورت گرفت. برای مثال واحدهای صنفی کوچک یا قدیمی‌که درآمد چندانی ندارند و طریقه استفاده از این صندوق را نمی‌دانند مقاومت بیشتری در این زمینه از خود نشان دادند. در این میان بدیهی است که واحدهای صنفی مانند صافکاران ماشین، نقاشان ساختمان، خیاط‌های قدیمی، تعمیرکاران و صنوفی از این قبیل در تهیه و نصب صندوق مکانیزه با مشکل مواجه می‌شوند. بنابراین در صورتی که تهیه این صندوق ضرورتی برای صنوف ذکر شده داشته باشد، با پیشنهاد خود شخص، حمایت‌های لازم از سوی اتاق اصناف استان در زمینه تهیه صندوق مکانیزه صورت می‌گیرد.

  • چه آموزش‌هایی برای استفاده اصناف کم سواد از صندوق‌های مکانیزه در نظر گرفته شده است؟

به محض خرید صندوق مکانیزه از شرکت‌های سازنده، نماینده شرکت در هنگام نصب و راه‌اندازی برنامه آموزش‌های مورد نیاز را به همراه فیلم آموزشی در اختیار مسئول‌های واحدصنفی قرار می‌دهد، اما در صورت نیاز به آموزش بیشتر، مسئول صندوق مکانیزه هر واحد صنفی می‌تواند در جلساتی که از سوی شرکت‌های سازنده و برنامه نویسان برگزار  می‌شود شرکت کند. علاوه بر این، کلاس‌های آموزشی نیز در اداره کل امور اقتصادی و دارایی برگزار می‌شود.

  • اتاق اصناف استان از واحد‌های صنفی کم درآمد در زمینه تهیه صندوق مکانیزه چه حمایت‌هایی می‌کند؟

در صورتی که یک واحد صنفی به دلیل درآمد پایین تمایلی به تهیه صندوق نداشته باشد، از سوی اتحادیه مربوطه تایید می‌شود. به همین دلیل اصناف کم درآمد یا واحدهایی که متراژ کمی‌داشته و امکان استقرار صندوق را ندارند ، ازجمله آرایشگران یا بنر نویسان مناطق پایین شهر و صنوفی از این قبیل که موفق به تهیه و نصب صندوق مکانیزه نشده‌اند، بنا به درخواست خود، طی نامه‌ای از سوی اتاق اصناف استان به دارایی معرفی شده و از فهرست خارج می‌شوند. اما به محض بهبود وضعیت اقتصادی واحدهای ذکر شده باید برای تهیه صندوق‌های مکانیزه اقدام کنند.

  • پرداخت مالیات توسط اصناف کم درآمد که مجهزبه صندوق مکانیزه نیستند به چه صورت است؟

اتاق اصناف استان در صورتی که تهیه صندوق مکانیزه برای یک واحد صنفی مورد نیاز باشد، واحد درخواست کننده را به شرکت سازنده صندوق‌های مکانیزه برای تهیه صندوق به صورت اقساطی معرفی می‌کند. اما به واقع صندوق مکانیزه در مغازه‌های کوچک کاربرد چندانی ندارد. بنابراین به هنگام پرداخت مالیات واحدهای صنفی کوچک، اگر درآمد شخص کمتر از نرخ مصوب دولت باشد به کمیسیون‌های مربوطه خود اعتراض می‌کنند و در نهایت نماینده‌های کمیسیون، اتحادیه، دادگستری و دارایی موقعیت مکانی واحد صنفی معترض را بررسی کرده و نرخ مالیاتی را که توان پرداخت آن را داشته باشد، تعیین می‌کنند.

  • اتاق اصناف استان در زمینه حل مشکل بیمه واحد‌های صنفی چه اقدامی‌کرده است؟

جلسات متعدد اتاق اصناف آذربایجان شرقی با نمایندگان سازمان تامین اجتماعی در تبریز و تهران برای حل مشکلات بیمه‌ای صنوف برگزار می‌شود. باتوجه به اینکه دولت از بودجه کافی برای عمل به تعهدات بیمه‌ای صنوف برخوردار نیست، مشکلات بیمه‌ای همچنان وجود دارد. یکی از دلایل افزایش بیکاری در جامعه نبود بیمه در سوابق کاری هر فرد است. در سال‌های قبل کمک‌های بیمه‌ای دولتی شامل ۲۸۰ واحد صنفی شده بود و در حال حاضر با توجه به کمبود بودجه دولت، این حمایت‌ها به ۳۰ واحد کاهش یافته است. علاوه بر این در سال‌های قبل کارگاه‌هایی که دارای ۵ کارگر بوده‌اند حمایت بیمه‌ای می‌شدند که در حال حاضر این حمایت‌ها نیز صورت نمی‌گیرد.