با توجه به افزایش جمعیت و تولید مقدار زیادی پسماند در شهرها و همچنین لزوم توجه به مسائل زیست محیطی برای داشتن محیطی پاک، مدیریت پسماند در کلانشهرها به چالشی مهم تبدیل شده است. در این میان همکاری مردم در کنار تلاش سازمان ها و ارگان های متولی این امر ضروری است و فرهنگسازی در این زمینه می تواند تا حدودی مشکلات موجود را رفع کند. تبریز یکی از شهرهایی است که دفع زباله در آن همواره با حواشی مختلفی همراه بوده است. در حدود دو دهه قبل دفع بدون کارشناسی زباله در بیابانهای اطراف تبریز و نفوذ شیرابه های حاصل از این زباله ها موجب نگرانیهایی در مورد سلامت آبهای زیر زمینی تبریز شد و در یکی دو سال اخیر نحوه جمع آوری زباله های عفونی و صنعتی دوباره خبرساز شده است. برخی شهروندان از جمع آوری یکپارچه زباله های عفونی بیمارستانی و زباله های شهری احساس نگرانی می کنند و مسئولان وعده هایی برای حل این مشکل در ماه های آتی می دهند.
دفع همزمان زباله های مطب پزشکان و زباله های معمولی
یکی از شهروندان تبریزی در گفتگو با خبرنگارهمشهری از مشاهده عینی خود در نحوه جمع آوری زباله های عفونی درمانگاه های واقع در خیابان ۱۷ شهریور تبریز می گوید : ساعت حدود ۹ شب بود که ماموران شهرداری زباله های واقع در خیابان ۱۷ شهریور را جمع آوری می کردند این خیابان محل تجمع مطب پزشکان و درمانگاه های کوچک است.
وی که مایل به اعلام نامش نیست ادامه می دهد: از ماموران در حال کار از نحوه جمع آوری زباله های عفونی این مراکز سوال کردم و آنان جواب دادند که تفکیکی در کار نیست و همه زباله های این منطقه و کوچه های مسکونی اطراف یکجا جمع آوری میشوند.
این شهروند تبریزی ادامه می دهد: با کمی کنجکاوی و ادامه حضور در محل صحت گفته های این مامور شهرداری را مشاهده کردم که چگونه زباله های عفونی این مراکز درمانی در خودروهای زباله بر عادی شهرداری دپو و سپس منتقل شد.
۱۱۵۰ تن تولید روزانه زباله در تبریز
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تبریز می گوید: در تبریز روزانه حدود هزار و ۱۵۰ تن زباله تولید می شود.
« علیرضا اصغری» می افزاید: سرانه تولید پسماند در تبریز ۶۵۰ گرم به ازای هر نفر است.
وی بیان می کند: حدود ۶۰ درصد از زباله های تولید شده در تبریز و شهرک های اطراف تر و ۴۰ درصد دیگر خشک است.
اصغری توضیح می دهد: در تبریز، تنها حدود ۵ درصد از پسماندهای خشک در مبداء تفکیک می شوند و برای افزایش این میزان آموزش های شهروندی در مدارس، مهدکودک ها و مراکزی که تجمع افراد و همشهریان زیاد است انجام می پذیرد.
امحاء زباله های بیمارستانی تبریز چند ماه دیگر
وی از برنامه بلندمدت سازمان مدیریت پسماند شهرداری تبریز نیز سخن به میان می آورد و می گوید: یکی از شاخص های اصلی مدیریت پسماند درکلانشهرها، کاهش دفع نهایی پسماندهای شهری و در مرحله بعد دفع استاندارد زباله است و به همین دلیل، برای کاهش تولید زباله در تبریز فراخوان بین المللی ایجاد نیروگاه زباله سوز در تبریز داده شده است.
اصغری می گوید: با بهره برداری از این نیروگاه، تولید انرژی از زباله انجام می پذیرد و تحول عظیمی در حفظ محیط زیست و مدیریت پسماند انجام می گیرد.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تبریز می افزاید: برای مدیریت پسماندهای پزشکی و به ویژه پسماندهای غیربیمارستانی برنامه ریزی های لازم انجام شده و تا چندماه آینده پسماندهای مطب ها، کلینیک ها، رادیولوژی ها و آزمایشگاه ها جمع آوری و امحاسازی می شوند.
دفن پسماندهای ۴۶ مرکز درمانی در استان
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز می گوید: پسماندهای پزشکی به دو بخش بیمارستانی و غیر بیمارستانی تقسیم بندی می شوند که در بخش بیمارستانی مشکل چندانی در آذربایجان شرقی وجود ندارد.
« علی تقی زادیه» می افزاید: دراستان بیش از ۴۶ بیمارستان و مرکز درمانی وجود دارد و درتمامی بیمارستان های استان دفع پسماندها بارعایت موارد بهداشتی و توسط دستگاه های مخصوص انجام می گیرد و جز در موارد خاص، مشکلی در این خصوص وجود ندارد.
جمع آوری مستقیم زباله ها از مطب های پزشکی
وی با اعلام اینکه حداقل ۸۰۰ موسسه پزشکی و بیش از ۵ هزار مطب در استان وجود دارد بیان می کند: برای مدیریت پسماندهای غیربیمارستانی، بر اساس مصوبه کمیته پسماند استان، تا چند ماه آینده، اقدامات راهبری انجام میشود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز ادامه می دهد: بعد از برگزاری مناقصه از طرف شهرداری تبریز شرکت هایی تعیین می شوند و تمامی پسماندهای غیربیمارستانی در مطب ها، کلنیک ها و سایر مراکز پزشکی را جمع آوری و امحاسازی می کنند.
احمدپور, [۰۷.۰۴.۱۷ ۲۳:۵۴]
مدیریت چند گانه زباله ها در استان
رئیس اداره پایش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی می گوید: مدیریت پسماند در استان در بخش های مختلف انجام می گیرد و دستگاه های مختلفی در این زمینه فعال هستند. هدف نهایی از فعالیت این دستگاه ها رسیدن به نقطه مشترک کاهش مخاطرات زیست محیطی ناشی از انباشت زباله ها است.
« شاهین رحیم اوغلی» می افزاید: در بخش پسماندهای شهری وظیفه شهرداری و در مورد پسماندهای پزشکی برعهده بیمارستان ها و مراکز پزشکی با نظارت دانشگاه علوم پزشکی است.
وی بیان می کند: در بخش پسماندهای صنعتی هم توسط سازمان صنعت،معدن و تجارت و ادارات کل حفاظت محیط زیست انجام می گیرد.
رحیم اوغلی اعلام می کند: در بحث پسماند شهری اقدامات خوبی در خصوص دفع و دفن انجام شده است و در تبریز از لندفیل فنی مهندسی و بهداشتی استفاده می شود و همچنین کنترل شیرابه و تصفیه شیرابه انجام می گیرد.
وی بیان می کند: در شهرستان ها هم اعتبارات خوبی برای ساماندهی و مدیریت اصولی پسماندهای شهری هزینه شده است.
رحیم اوغلی می گوید: در خصوص پسماندهای بیمارستانی نظارت بیشتر بر عهده ادارات حفاظت محیط زیست است که سال گذشته نحوه امحاسازی آنها مورد توجه قرار گرفت و واحدهای متخلف به مراجع قضایی معرفی شدند.
وی می افزاید: در حال حاضر شاهد مدیریت مناسبی در پسماندهای بیمارستانی هستیم و دربخش کلینیک ها انتظار می رود با راه اندازی مرکز دفن در اوایل سال ۹۶ وضعیت بهبود یابد.
رئیس اداره پایش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی اعلام می کند: در حال حاضر بازیافت مجاز و اصولی در استان وجود ندارد و بازیافت های انجام شده در حاشیه بعضی شهرها اصولی نبود و مورد تایید نیستند.
رحیم اوغلی تاکید می کند: بازیافت و تصفیه یکی از ارکان مهم مدیریت پسماند است که باید توسط شهرداری ها جدی گرفته شود.