تعاونی‌ها در آذربایجان شرقی در دهه‌های گذشته، روند پرفراز و نشیبی را طی كرده‌اند. در این سال‌ها تعاونی‌های موفقی در استان شكل گرفته و به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

۱

تعاونی‌ها در آذربایجان شرقی در دهه‌های گذشته، روند پرفراز و نشیبی را طی كرده‌اند. در این سال‌ها تعاونی‌های موفقی در استان شكل گرفته و به فعالیت خود ادامه می‌دهند. به مناسبت هفته تعاون  که  از ۱۳ تا ۱۹ شهریور  بود با «میراحد حسینی»، مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی، گفت‌وگو كرده‌ایم.

  • وضعیت تعاونی‌های استان از نظر شما چگونه است؟

پیش از هرچیز ذكر این نكته ضرورت دارد كه عضویت در تعاونی با شاغل بودن در تعاونی‌ها متفاوت است.
در حال حاضر از ۱۰۰ هزار تعاونی فعال در كشور ۴۲۰۰ تعاونی در آذربایجان شرقی با ۵۹ هزار نفر شاغل فعالیت می‌كند كه با توجه به جمعیت یك میلیون و ۱۰۰ هزار نفری شاغل در استان جمعیت شاغل تعاونی‌ها بسیار كم است. از سوی دیگر یك میلیون و ۷۰۰ هزار نفر عضو تعاونی‌های استان هستند كه نزدیك به ۵۰‌درصد جمعیت را تشكیل می‌دهند كه ۱۹‌درصد آن بانوان هستند

  • تعاونی‌های استان در چه بخش‌هایی فعال هستند؟

این تعاونی‌ها۱۰۱۰میلیارد تومان سرمایه دارند و در بخش‌های مختلف مانند خدمات، صنعت، كشاورزی، تأمین نیاز كاركنان، حمل‌ونقل و تعاونی‌های اعتبار و تعاونی‌های صنوف فعالیت می‌كنند. در این میان تعاونی خدمات با بیش از هزار تعاونی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست قرار دارد.
كمترین تعداد تعاونی را نیز تأمین نیاز خدمات صنوف و تعاونی‌های اعتباری تشكیل می‌دهند و تعداد  تعاونی‌های دانش بنیان با وجود اهمیت زیاد، تنها ۲۴ مورد است كه ۴ مورد از این تعاونی‌ها كد دانش بنیان از معاونت فناوری ریاست جمهوری دریافت كرده‌اند. توجه به فعالیت‌های صادراتی در تعاونی‌ها و نیز امور آموزشی و تأمین مسكن برای اعضای تعاونی‌ها نیز در دستور كار قرار دارد. برای بیش از ۸ هزار عضو تعاونی در سال گذشته مسكن ایجاد شده و امسال نیز برای بیش از ۴ هزار نفر برنامه تأمین مسكن در نظر گرفته شده است.

  • برای حل مشكلات تعاونی‌ها در استان چه اقداماتی انجام شده است؟

تعاونی‌های استان مشكلاتی دارند كه از سوی كمیته ویژه در استان بررسی می‌شود. این كمیته نقش كاربردی در حل مشكلات تعاونی‌ها دارد. تاكنون مشكلات ۳۷ تعاونی در استان بررسی شده كه بیشترین مشكلات مربوط به تعاونی مسكن فرهنگیان بود كه ۲۰ پروژه داشت. حل مشكلات مالی تعاونی‌ها نیز با همكاری بانك تعاون و صندوق كار‌آفرینی در استان مورد توجه قرار می‌گیرد تا طرح‌های اشتغال‌آفرین تعاونی‌ها با مشكل مواجه نشود. اما وجود برخی موانع مشكلاتی را بر سر راه تعاونی‌ها استان ایجاد كرده است. از جمله معافیت‌های مالیاتی برای تعاونی‌ها که در قانون در نظر گرفته شده بود كه اجرایی نشد و این امر تعاونی‌ها را با مشكل مالی مواجه كرد.

  • در هفته تعاون امسال چه پروژه‌هایی افتتاح شد؟

در هفته تعاون ۱۱ طرح در استان با ۲۹ میلیارد تومان افتتاح شد. توسعه تعاونی‌های عمران و توسعه شهری، تعاونی‌های دانش بنیان و تعاونی تأمین قطعات نیز در صدر پر اهمیت‌ترین برنامه‌ها قرار دارد و تلاش می‌شود در هر شهر یك تعاونی عمران و توسعه شهری تشكیل شود. به‌طور متوسط سالانه ۲۰۰ تعاونی در استان تشكیل می‌شود و ۶۰ تعاونی نیز حسابرسی می‌شود. امسال نیز این روند ادامه دارد.

  • برای كاربردی كردن تعاونی‌ها دراستان چه برنامه‌ای دارید؟

یكی از رویكردهای اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی استان حضور بیشتر تعاونی‌ها در عرصه عمران و توسعه كشوری و استانی است. بر همین اساس تعاونی‌های توسعه و عمران شهری و دانش بنیان توسعه خواهند یافت تا نیازهای استانی رفع شود. البته این تعاونی‌ها از سوی دولت نیز حمایت می‌شوند. برای نمونه ۳۲۰۰ میلیارد ریال وام در دولت یازدهم برای بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی در استان پرداخت شده است. اگر این تعاونی‌ها در پروژه‌های عمران شهری حضور داشته باشند، می‌توانیم شاهد تحولات خوبی در عرصه درآمد‌زایی برای تعاونی‌ها باشیم. ارائه آموزش‌های عملی به فعالان تعاونی نیز امسال با جدیت دنبال می‌شود تا تعاونی‌ها عملكرد بهتری در موضوعات روز داشته باشند.

 سید مرتضی احمدپور تبریز