آذربایجان شرقی با وجود بیش از ۱۰ هزار واحد صنعتی در استان و قدمت چندین دهه برخی صنایع از جمله تراکتور سازی و ماشین سازی همچنان با رکود دست و پنچه نرم می کند. هرچند که برخی واحدهای بزرگ از جمله ماشین سازی تراکتور سازی به مدد برنامه ریزیهای صورت گرفته از خطر تعطیلی نجات پیدا کرده اند اما این وضعیت در مورد صنایع کوچکی که مشکل گردش مالی دارند همچنان ادامه دارد.

 در حقیقت رکود حاکم بر صنایع و کارخانجات آذربایجان شرقی و تبریز با وجود برنامه ریزیهای گسترده مسئولان استانی همچنان ادامه دارد و علی رغم برگزاری جلسات متعدد میان بخش خصوصی و دولت مشکلات بخش خصوصی ادامه دارد .  بر اساس آمار منتشر شده از سوی سازمان صنعت معدن و تجارت استان ،  واحدهای کوچک صنعتی در استان که کمتر از ۱۰ نفر شاغل دارند ، با کم کردن تعداد شاغلان خود سعی در حفظ واحد صنعتی خود دارند. با ادامه روند کنونی واحدهای صنعتی اگرچه ادامه کار می دهند اما با بازده کمتر و تعداد کارگران کمتر و این موضوع بیشترین صدمه را متوجه کارگرانی خواهد نمود که به دلیل تولید کمتر از کار بیکار شده اند.

کارگران متخصص واحدهای صنعتی که کار خود را از دست داده اند برای گذران زندگی دست به دامن بیمه بیکاری می شوند اما عمر بیمه بیکاری نیز کوتاه بوده و این کارگران بیکار شده در یکی دوماه آینده از دریافت مستمری بیکاری نیز محروم خواهند بود. با ادامه شرایط فعلی تدبیر دولتمردان استانی برای ایجاد اشتغال و بازگشت رونق تولید به واحدهای صنعتی کوچک که تعداد آنها نیز بیش از ۹ هزار واحد است ، ضروری به نظر می رسد.

بنا بر اعلام ستاد تسهیل استان بیشترین مشکل واحدهای صنعتی کوچک کمبود نقدینگی و نبود سرمایه در گردش است . این واحدهای کوچک صنعتی با تزریق اندکی منابع مالی امکان بازگشت به چرخه کامل تولید را دارند. موضوعی که در واحدهای بزرگ صنعتی امکان تحقق آن نیست. بنا بر بررسیهای کارشناسی صورت گرفته توسط کارشناسان صنایع و معادن استان هر واحد تولیدی تعطیل یا نیمه فعال با تزریق حداکثر ۵۰ میلیون تومان امکان ادامه فعالیت دارد و در صورت مدیریت مناسب منابع مالی و همکاری بانکها این واحدها می توانند به چرخه تولید بازگردند. از سوی دیگر هزینه ای که از تعطیلی این واحدها بر مدیریت مالی استان تحمیل میشود بسیار بیشتر از این میزان است. بیکاری کارگران متخصص و گرایش آنان برای فعالیت در مشاغلی مانند کارگری ساده ساختمانی یا رانندگی تاکسی و مسافر کشی ضربه مهلکی بر توان تخصصی استان وارد می کند. صنایع استان با نبود کارگران متخصص به انبارهایی از آهن و فولاد مبدل شده و در میان مدت موجب نابودی صنعت استان میشود.

از سوی ستاد فرماندهی ، برنامه های اقتصاد مقاومتی در سال ۹۶ در ۵ بسته به وزارتخانه ها و سازمانهای تابعه ابلاغ شده است .این پنج بسته به ترتیب شامل ارتقا توان تولید ملی، تامین مالی و سرمایه گذاری، جذب، توسعه و تعمیق تکنولوژی، تجارت خارجی و توسعه صادرات و مدیریت هدفمند واردات و اشتغال و توانمندسازی نیروی کار است.

وزرات صنعت، معدن و تجارت در بسته اول، ۱۹ تکلیف از جمله تثبیت ۱۰ هزار اشتغال است. همچنین بهره برداری از طرح های نیمه تمام از اهم وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال جاری است.

مقرر شده در سطح کشور، ۶ هزار طرح صنعتی و معدنی با پیشرفت بالای ۶۰ درصد تا پایاین سال ۹۶ به بهره برداری برسد که سهم آذربایجان شرقی از این آمار، ۷۰۰ طرح است.

بازسازی و نوسازی تجهیزات و ماشین آلات صنایع و معادن و صنوف تولیدی یکی از وظایف اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال جاری در قالب ستاد اقتصاد مقاومتی است، در سال جاری نیز در این خصوص اهتمامی جدی می ورزیم. در سال گذشته به ۲۳۰ واحد تولیدی جهت نوسازی تجهیزات صنایع معافیت گمرکی داده شد.

ایجاد توازن در زنجیره مواد اولیه صنایع و معادن نیز یکی از وظایف اصلی وزارت صنعت است. پهنه های اکتشاف در بسته سال تعریف شده و زیرساخت های لازم نیز فراهم شده است.همچنین در قالب این دستورعمل، باید به سرمایه گذاری در صنایع بزرگ و کلیدی صادرات گرا( مگا پروژه) توجه ویژه ای شود.

۴ تکلیف جهت جذب و توسعه و تامین تکنولولوژی برای وزارت تعیین شده است، به دنبال آن ، ۱۵۰ بنگاه صنایع نوین و پیشرفته در سال جاری به وجود خواهد آمد، همچنین در محور تجارت خارجی برای وزارت، ۱۷ تکلیف تعیین شده و سهم صادرات نیز امسال ۲۵ درصد پیش بینی شده است.

وزرات صنعت، معدن و تجارت در قالب بسته ” اشتغال و توانمندسازی نیروی کار”، تکالیفی همچون حمایت و تقویت شبکه های کسب و کار، حمایت و تقویت و توسعه مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی، کلینیک های کسب و کار، عارضه یابی بنگاه های کوچک و متوسط، بهره گیری از ظرفیت نهادهای غیر دولتی، امکان توسعه صنایع کاربر در مناطق مختلف جغرافیایی را عهده دار شده است.