انبوه کاری در حریم جاده تبریز – مرند توسط شهرداری تبریز در حالی درایستگاه آغازین قرار گرفته که شهر تبریز اجرای طرح مشابهی را  در مسیر اتوبان شهید کسایی تبریز چندان موفق تجربه نکرده است.

در طرحی که چند سال پیش در اتوبان کسایی حد فاصل وادی رحمت تا ابتدای جاده تهران اجرا شد در دو طرف جاده هزاران نهال درخت کاشته شد و روزانه نیز این درختها توسط ماموران شهرداری آبیاری میشد اما در نهایت به علت عدم توجه به درختکاری مناسب و نیز عدم رعایت از سوی شهروندان بخش بزرگی از این درختکاری نتیجه بخش نبوده و درختان این منطقه به جز چند منطقه محدود خشک شدند

افزایش درختکاری در حاشیه شهرها و جاده های برون شهری از اقداماتی است که در چند سال اخیر به عنوان یکی از الویتهای شهری تبریز و نیز برخی شهرهای استان در نظر گرفته شده  ودر قالب این طرح طرفین جاده ها به صورت انبوه درختکاری میشوند. اما یکی از مهمترین موضوعات در این میان نیازبه آبیاری درختان به صورت مستمر به خصوص در سالهای اول کاشت است و این امر  در شرایطی است که با کمبود آب مواجه هستیم.

بنا به گفته غلامرضا هاشمی مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان  ، این استان در مرحله غیر قابل قبولی از نظر منابع آبی قرار دارد و برنامه های کنترل مصرف منابع آبی صورت میگیرد به نحوی که در برداشت و آبیاری فضای سبز نیز محدودیتهای اعمال می شود و در این میان کنترل مصرف آب بسیار ضروری به نظر می رسد و نباید این منابع در زمینه های غیر ضرور مصرف شود.

در تازه ترین طرح اجرایی توسط شهرداری تبریز  انبوه کاری درختان جاده مرند انجام می شود که بر اساس این طرح، طرفین جاده تبریز – مرند حدفاصل پلیس راه تا ورودی سهلان بصورت انبوه زیر کاشت درخت می رود.

مسئولان شهرداری تبریز اعلام کرده اند که این طرح توسط شهرداری منطقه۶ تبریز و شامل کاشت هزاران اصله نهال میباشد.

لزوم ساماندهی ورودی شمالغرب تبریز از سیاستهای شهرداری تبریز است که  کاشت درختان بصورت انبوه در حریم این مسیر با هدف زیباسازی و توسعه ی فضای سبز در شمالغرب تبریز انجام گرفته و انتظار می رود با رسیدگی مستمراین طرح به سرانجام برسد.

سیاوش  مکانی شهردار منطقه ۶ تبریز دراین زمینه می گوید: این طرح با هماهنگی های صورت گرفته با راه و شهرسازی استان و برای نخستین با ردر این مسیر اجرایی میشود.

وی در پاسخ به این سوال که کاشت درختان دراین مسیر چه هزینه هایی بر منابع آبی خواهد داشت تاکید می کند:  انواع درختان زونی برگ در این طرح کاشته می شوند و این نوع درختان در مقابل شوری خاک و نیز خشکسالی و کم آبی به شدت مقاوم هستند.

البته این طرح در حریم جاده تبریز – مرند صورت  می گیرد که با هماهنگی های صورت گرفته در خارج از محدوده شهری تبریز نیز قابل اجرا بوده و بطول ۶ کیلومتر در ضلع شمالی و جنوبی این مسیر درختکاری انجام می شود.

یکی دیگر از مشکلات پیش روی این طرح با توجه به اجرای آن در حریم جاده قرار گرفتن برخی واحدهای مزاحم ، تابلوهای غیر ضرور و نصب شده توسط مردم و فعالیت برخی وانت بارها در طرفین جاده است که در همین زمینه نیز شهرداری تبریز قبل از اجرای طرح  وبه دستور مکانی ، شهردار منطقه ۶ تبریز و  با بسیج امکانات خود و نیز همکاری شهرداری مرکز و سازمان موتوری، نسبت به ساماندهی و برچیدن واحدهای مزاحم و غیرمجاز در حریم جاده تبریز – مرند اقدام کرده بود.

اما نکته حائز اهمیت در این میان که علی رغم رسیدگی مسئولان بار دیگر نمود پیدا خواهد کرد، پارک وانت بارهای فروشنده اجناس مختلف و از جمله میوه در حریم جاده تبریز – مرند است که برای پیدا کردن جای پارک مناسب برای خود اقدام به شکستن نهال های جوان خواهند نمود.

این وانت بارها به صورت مستمر در کنارجاده پارک کرده  واقدام به فروش محصولات کشاورزی ، صنایع دستی و نیز چای و کلوچه برای مسافران می کنند و علاوه بر خود رانندگان دیگر وسائط نقلیه را نیز تشویق به پارک کردن خودرو می نمایند امری که در صورت تکرار و تکثر موجب شکست سریع طرح شده و همانگونه که شهرداری منطقه ۶ در ابتدا با جدیت وارد حذف مزاحمت ها از حریم جاده شده امید است که در ادامه طرح نیز مدیریت لازم صورت گیرد.

موضوع قابل توجه دیگر مدیریت آبیاری و هرس این درختان در سالهای آتی است که نیازمند هماهنگی لازم میان شهرداری و اداره کل راه  وشهرسازی استان می باشد.

سید مرتضی احمدپور – روزنامه همشهری