کسب روزی حلال و تامین معاش خانواده دغدغه هر شهروند باوجدانی است. بسیاری از جوانان تصورات خاصی از اشتغال دارند و پیدا کردن یک شغل را مستلزم سرمایه کلان یا استخدام در یک مجموعه دولتی و پشت میز نشینی می دانند. تصور ایجاد شغل با چند هزار تومان برای بسیاری از جوانان چندان قابل تصور نیست اما برخی از افراد با ساده ترین کارها برای خود و خانواده شان روزی حلال کسب می کنند. شهروندان تبریزی که از خیابان دارایی عبور میکنند. در چند سال اخیر پیرمردی را دیده اند که با یک جعبه چوبی و چند واکس و فرچه در پلههای خیابان دارایی مشغول واکس زدن کفش شهروندان است. این پیر مرد دوست داشتنی البته خاطرات زیادی از شغل خود دارد و به گفته خود، کفش بسیاری از اشخاص موفق و شناخته شده تا افراد عادی را واکس زده است. گفت وگوی همشهری با او را در ادامه می خوانید .
- چند سال است که در این محل مشغول واکس زنی هستید؟
دقیقا به یاد ندارم، اما از یکی دو سال مانده به انقلاب تا کنون کارم همین است. البته اوایل خیلی خجالت می کشیدم و یادم است که ماه های اول کلاه بلندی به سرم می گذاشتم و عینکی نیز به چشم میزدم تا خیلی شناخته نشوم، اما امروز با افتخار این کار را انجام میدهم و فعلا قصد بازنشستگی ندارم.
- فرزندان شما چه می کنند؟ آیا با شغل شما مشکلی ندارند؟
پسر بزرگم کارمند است و پسر کوچک ترم وارد تجارت شده. آنها از من می خواهند تا خودم را بازنشسته کنم، اما واقعیت این است که نمی خواهم سربار فرزندانم باشم . با توجه به اینکه بیمه تامین اجتماعی ندارم، ترجیح می دهم تا زمانی که توان دارم کار کنم و پول دربیاورم.
- تجربه شما از این سال ها چیست؟
کمتر جوانی حاضر است غرور خود را بشکند و برای تامین مخارج خود کنار خیابان واکس زنی کند، اما حقیقت این است که دزدی و کلاه برداری شرم آور است و غرور انسان را می شکند. من برای هر واکس زنی ۲ هزار تومان دریافت می کنم و در این سال ها از کسی انعام هم نگرفته ام. اجازه نمی دهم کسی با پولش غرورم را لگد مال کند . در این سال ها، افراد سرشناسی به من مراجعه کرده اند. برخی گردشگران خارجی با من عکس می اندازند و مایلند تا کفش های آنان را واکس بزنم. البته کفش های اسپورت امروزی واکس خوری خوبی ندارند و مشتریان ما نیز کم شده است. کفش های چرمی بازار تبریز واکس خوری خوبی دارند اما با افزایش قیمت کفش چرم تبریز ، خریداران این کفش ها نیز کمتر شده است.