مرکز خرید جواهر تبریز به عنوان یکی مدرن ترین مجموعه های تجاری و خدماتی تبریز شناخته میشود. عملیات اجرایی این مرکز از دهه ۷۰ آغاز شد و پس از ۲۰ سال عملیات عمرانی آن به اتمام رسید. دو سال بعد در شهریور ۹۲ با حضور علیرضا نوین شهردار تبریز این مجموعه به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.

صنعت تبریز در اولین سال فعالیت این مجموعه استقبال شهروندان به حدی بود که ترافیک اطراف این مجتمع به معظلی برای مدیران شهری مبدل شده و بخشی از فضای پارک مجاور مجتمع به عنوان پارکینگ در نظر گرفته شد. اما در سال دوم کم کم سایه رکود بر این مجتمع سنگینی کرد به نحوی که در حال حاضر اکثریت واحدهای تجاری این مجتمع تعطیل شده اند. اما علت تعطیلی واحدهای تجاری این مجتمع تجاری چه بود و در ادامه کار برای احیای این مجتمع چه می توان کرد؟
جواهر بیگانه با جیب شهروندان تبریزی
یکی از شهروندان تبریزی به خبرنگار همشهری می گوید: مجتمع تجاری جواهر در شرایطی در تبریز آغاز به کار کرد که مجتمع های تجاری معدودی در حد و اندازه این مجتمع در تبریز بلکه در شمالغرب کشور فعال بودند. این مجتمع بسیار لوکس و مدرن طراحی شده بود و بسیاری از شهروندان از تبریز و شهرهای دیگر برای تماشای این زیبائیها به جواهر می آمدند.
نرگس ایازی ادامه می دهد: بسیاری از اجناسی که دراین مجتمع عرضه می شدند با توان مالی خریداران فاصله زیادی داشتند در حالی که در سالن های مجتمع صدها نفر در حال پرسه زدن بودند اما در داخل مغازه ها خبری از خریداران نبود. اجناس عرضه شده به حدی گران قیمت بودند که به عنوان مثال برای خرید یک پالتو از این مجتمع باید حقوقی چندماهه یه کارمند هزینه میشد.
وی بیان می کند: با وجود شهربازی در این مجتمع ، گران بودن بلیط های این شهربازی رغبتی برای استفاده شهروندان از این محل ایجاد نمی کرد. در حقیقت مجتمع جواهر به نمایشگاهی از فروشگاه های لوکس و محلی برای قدم زدن خانواده ها مبدل شده بود در حالی که مغازه داران برای بقای حیات تجاری خود نیازمند مشتریان دست به نقدی بودند که بتواند حضور اقتصادی آنان را توجیه کند.
هزینه سنگین مغازه داری در جواهر
یکی از مغازه داران مجتمع جواهر تبریز که به گفته خود چند صد میلیون تومان در مدت دو سال فعالیت در این مجتمع متحمل زیان مالی شده به خبرنگارهمشهری می گوید: اکثر مغازه های این مجتمع توسط مستاجرانی اداره میشد که با اجاره بهای بسیار زیاد این واحدها را اجاره کرده و امیدوار بودند سود سرشاری کسب کنند. چراکه جواهر ، پدیده ای در زمینه فعالیت تجاری تبریز محسوب میشد.

یاسر کمالی به علت گران فروشی اجناس دراین مجتمع هم اشاره کرده و ادامه می دهد: هزینه تمام شده اجناس برای مغازه داران به ویژه مستاجران بسیار زیاد بود و برای تامین اجاره بهای سنگین همچنین هزینه های شارژ بالای این مغازه ها مجبور به گران فروشی و عرضه کالاهای لوکسی بودیم که بسیاری از این کالاها در سبد خرید شهروندان عادی جایی نداشت.
وی خاطر نشان می کند: انتظار این بود که این مجتمع محلی برای خرید افرادی از طبقه بالای جامعه باشد اما خریداران طبقه مرفه ترجیح دادند از همان فروشگاه های ولیعصر خرید خود را انجام دهند و در مقابل با توجه به قرارگیری این مجتمع در مرکز شهر ، این محل پاتوق شهروندان عادی شد که برای گذران وقت به این مجتمع می آمدند.
این فعال تجاری تبریز پیشنهاد می کند: برای احیای مجدد این مرکز راه اندازی هایپرمارکت و شهربازی با قیمتهای مناسب و تخفیف دایمی جذاب برای شهروندانی با درآمد متوسط ، راه اندازی تعاونی مصرف ادارات مختلف همچنین پارکینگ رایگان می تواند موثر باشد.گذشته از این با توجه به افزایش تردد خودروها و سرعت بالای این خودروها مقابل مجتمع ، نبود پل عابر پیاده مانع از تردد امن شهروندان به این مجتمع میشود.
وی بیان می کند : درحال حاضر واحدهای اداری شهری در این محل فعالیت می کند که با فعالیت تجاری این مرکز تطبیق ندارد و باید برای حل این مشکل نیز اقدام شود.