تولید سالم و بهداشتی مواد غذایی اولین و مهم‌ترین خواسته مصرف‌كنندگان است. به عبارت دیگر مواد غذایی باید در كنار كیفیت و برخورداری از عناصر لازم و حیاتی برای بدن، از آلودگی‌های میكروبی نیز مصون باشند. اكثر مصرف‌كنندگان شیرینی، شكلات و بیسكویت، كودكان و نوجوانانی هستند كه در سنین رشد قرار دارند و رساندن مواد غذایی سالم به آنان یكی از اولویت‌های والدین و مسئولان بهداشتی است. در این میان نظارت و ارزیابی تولیدات و آزمایش‌های بهداشتی و میكروبیولوژی محصولات تولیدی این حوزه بسیار ضروری است و با توجه به تعدد مراكز تولید مواد غذایی و صنایع وابسته به آن، باید این تولیدات در مراحل مختلف مورد آزمایش قرار گیرند. با این‌حال در آذربایجان شرقی برخی موازی‌كاری‌های نظارتی موجب شده تا تولید‌كنندگان با مشكل جدی در این زمینه روبه‌رو شوند. تلاش‌های آنان نیز برای حذف این موازی‌كاری‌ها به نتیجه نرسیده است. «رضا جعفری» نایب رئیس انجمن صنایع غذایی، بهداشتی و دارویی آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با همشهری از مشكلات نظارت موازی و انجام آزمایش‌های متعدد و تبعات آن برای واحدهای تولیدی می‌گوید.

  • وضعیت تولیدات غذایی، دارویی و بهداشتی در استان چگونه است؟

انجمن صنایع غذایی، بهداشتی و دارویی آذربایجان شرقی در سال‌های اخیر با مشكلات متعددی روبه‌رو بوده است. این مشكلات در برخی موارد خارج از كنترل مسئولان استانی است. مشكلاتی مانند ركود، كمبود نقدینگی و مسائلی از این دست كه تمام صنایع كشور را درگیر خود كرده و تلاش می‌شود تا با مدیریت درست این مشكلات حل و فصل شود. با این حال برخی مشكلات داخل استانی هستند كه در سایر استان‌ها مانند آن وجود ندارد و به دلیل موازی‌كاری به وجود آمده است. این مشكلات می‌تواند بسیار ساده و با یك هماهنگی حل و فصل شود. به‌طور طبیعی این مشكلات مانع تولید بهینه مواد غذایی، بهداشتی و دارویی در استان خواهد شد و جایگاه استان را كه در حال حاضر بسیار معتبر است و ۴۰‌درصد صادرات شیرینی و شكلات كشور از این استان صورت می‌گیرد، تحت‌الشعاع قرارخواهد داد.

  • موازی كاری‌های گفته شده بیشتر در چه مواردی است؟

آزمایش‌های متعددی از سوی نهادهای مختلف در مورد واحدهای تولیدی مواد غذایی و دارویی صورت می‌گیرد كه در حال حاضر و به ‌صورت عمده اداره كل استاندارد و معاونت غذا و داروی استان این آزمایش‌ها را انجام می‌دهند. در استان‌های دیگر این آزمایش‌ها از سوی یك مركز انجام می‌شود و ادارات دیگر نیز این آزمایش‌ها را قبول می‌كنند، اما در آذربایجان شرقی مراكز مختلف، نتایج آزمایش‌های انجام گرفته مركز دیگر را قبول ندارند. این آزمایش‌ها از سوی شركت‌هایی انجام می‌شود كه به‌صورت همكار با این ادارات دولتی فعالیت می‌كنند و در حقیقت برون‌سپاری می‌شود. آزمایشگاه‌های بخش خصوصی هزینه‌های بالایی دریافت می‌كنند و زمان طولانی نیز به هدر می‌رود. علاوه بر این، برخی از این آزمایشگاه‌ها دارای كیفیت مناسبی نیز نبوده و‌گاه نتایج آزمایش‌ها اشتباه از آب در می‌آید.

  • برای حل این مشكل چه چاره‌ای اندیشیده‌اید؟

در سفر معاون وزیر بهداشت به تبریز اعضای انجمن صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی استان جلسه‌ای با وی برگزار و مشكلات این موازی‌كاری را بیان كردند. نكته جالب اینكه معاون وزیر از این موازی‌كاری متعجب شده و بر حل مشكلات تأكید كرد. همچنین مقرر شد تا نامه‌ای به نمایندگان استان بنویسیم و به‌صورت جدی این موضوع را از مراجع قانونی پیگیری كنیم. معاون وزیر بهداشت قول مساعد داده تا در صورت حل نشدن این مشكل از طریق مسئولان ارشد كشوری موضوع را دنبال كند.

  • مشكل دیگری صنایع غذایی و دارویی استان را تهدید می‌كند؟

یكی دیگر ازمشكلات بهداشتی، نبود تصفیه‌خانه فاضلاب در شهرك صنعتی عالی‌نسب است. فاضلاب خروجی واحدهای مختلف غذایی، دارویی و دیگر صنایع موجود در این شهرك به وسیله لجن‌كش‌ها به خارج از شهرك منتقل شده و در رودخانه‌ها و نقاط مختلف تخلیه می‌شود. تعلل در احداث تصفیه‌خانه فاضلاب این شهرك به دلایل واهی پذیرفتنی نیست. هرچند مسئولان استانی وعده داده‌اند كه احداث این تصفیه‌خانه هرچه زودتر شروع شود.
مشكل مهم دیگری كه بر سرراه واحدهای غذایی و دارویی استان به‌ویژه تبریز وجود دارد محدودیت توزیع در شهر است. خودروهای توزیع‌كننده ملزم به پرداخت عوارض مضاعف به مسئولان شهری شده‌اند و این عوارض مضاعف با وجود مشكلات مالی و ركود حاكم بر بازار منصفانه نیست. برخورد دوگانه با تولید‌كنندگان غذایی و دارویی دراستان نیز از دیگر دغدغه‌های فعالان این بخش است. در حال حاضر قوانین در مورد واحدهای كوچك و بزرگ در برخی موارد یكسان اعمال نمی‌شود.