محل مصرف مالیات كجاست؟ این سؤالی است كه اكثر شهروندان می‌پرسند.
به گزارش صنعتیمیز ، اداره كل امور مالیاتی استان در ماه‌های اخیر با تغییراتی در بخش  مدیریت ارشد آن مواجه بوده است. تعدادی از صنعتگران، مدیران واحدهای تولیدی و اصناف و كسبه تبریزی معتقدند این تغییر به نفع آنان بوده و تعامل خوبی با مدیركل امور مالیاتی استان برقراركرده‌اند. با این‌حال برخی از شهروندان تبریزی، سؤالاتی درباره نحوه اخذ مالیات، هزینه كرد آنها و جریمه‌ها و تخفیفات مالیاتی دارند. در این خصوص با «غلامرضا شریفی» مدیركل امور مالیاتی استان گفت‌وگو كرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

  • آیا همه شهروندان موظف به پرداخت مالیات هستند؟

همه كسانی كه فعالیت اقتصادی دارند و درآمد آنها بیشتر از سقف مالیاتی باشد، مكلف به پرداخت مالیات هستند. سیستم مالیاتی از جمله مواردی است كه درآمد پایدار محسوب می‌شود و به ارائه تسهیلات دولتی نیز كمك شایانی می‌كند. سهم مالیاتی هر شهروند در واقع هزینه‌های جامعه است كه دولت خدمات بهتر به خود شهروند ارائه می‌دهد.

  • مالیات بر ارزش افزوده شامل چه مالیاتی می‌شود؟

۲ نوع مالیات وجود دارد. یكی مالیات مستقیم و دیگری مالیات بر ارزش افزوده. افرادی كه درآمدشان بیش از سقف مالیاتی باشد، موظف به پرداخت مالیات ‌صورت مستقیم هستند. حقوق بگیران از حقوقشان و افراد كسبه از درآمد خود مالیات را پرداخت می‌كنند. در كشور مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات مصرف تعریف شده است. در سال ۸۷ بحث مالیات بر ارزش افزوده در مجلس مورد بحث قرار گرفت و سپس به تصویب رسید و پس از ابلاغ به دولت اجرایی شد. مالیات بر ارزش افزوده یعنی هر كس نسبت به مقدار مصرف خود مالیات پرداخت كند. طبق ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده اقلامی مانند مرغ و پنیر و… كه به‌عنوان سبد مصرفی خانوارها تلقی می‌شود معاف از مالیات اما كالاهای لوكس مشمول پرداخت مالیات هستند.

  • منظور از كالاهای لوكس چیست؟

كالاهایی كه از ضروریات زندگی محسوب نمی‌شوند و جزو نیاز‌های اولیه نیستند كالاهای لوكس نامیده می‌شوند یعنی كالاهایی که هیچ‌گونه بار مالیاتی بر كسبه ندارند. كسبه به‌عنوان رابط بین خریدار و نظام مالیاتی عمل می‌كنند.

  • مالیات پرداخت شده از سوی شهروندان در كجا مصرف می‌شود؟

هزینه كرد بودجه كشور به گونه‌ای تعریف شده كه درآمدهای هر استان، در همان استان هزینه می‌شود. اگر درآمدهای پیش‌بینی شده قانون بودجه  به موقع وصول شود، به همان نسبت، استان از درآمد ملی نیز بهره‌مند می‌شود و این درآمد به خود استان بر می‌گردد و در همانجا هزینه می‌شود. مالیات بر ارزش افزوده قابل لمس است و به‌طور سریع به خدمات تبدیل می‌شود. در قانون مالیات بر ارزش افزوده، هر مؤدی مالیاتی كه رابطی بین خریدار و نظام مالیاتی است، باید ظرف ۱۵ روز مالیات را به حساب نظام مالیاتی واریز كند. مالیات بر ارزش افزوده در سال ۹۵، حدود ۹ درصد است كه ۳ ‌درصد آن شامل عوارض شهراری و دهیاری‌هاست. این ۳ ‌درصد عوارض، بین شهرداری و دهیاری‌ها توزیع می‌شود و شهر‌داری‌ها با آن بر اساس شاخص جمعیت به مردم خدمات ارائه می‌كنند. در واقع بخش قابل توجهی از پروژه‌های شهری تبریز و شهرهای دیگر استان از محل همین ۳‌درصد مالیات ارزش افزوده اجرا می‌شود كه از سوی  شهروندان پرداخت می‌شود.

  • مسئولان مالیاتی برای كسانی كه مالیات پرداخت نمی‌كنند چه برنامه‌ای دارند؟

خوش‌حساب‌ترین مؤدیان مالیاتی، حقوق بگیران استان هستند. البته درحق  حقوق بگیرانی که مالیات به صورت اتوماتیک از حقوق آنها کسرمی‌شود، در مقایسه با بازاریانی که باید مالیات خود را به صورت دستی پرداخت کنند،اجحاف می‌شود.در واقع نظام پرداخت مالیات در کشور نیازمند بازنگری است.نظام مالیاتی برای اینكه عدالت مالیاتی رعایت شود و همه افراد در هزینه‌ها سهیم شوند، طرح جامع مالیاتی را در برنامه‌كاری خود قرار داده است. در این طرح، برنامه‌های اقتصادی شفاف‌سازی می‌شود. فعالیت‌های اقتصادی كه زیرزمینی و بدون نام و نشان هستند شناسایی می‌شوند. قانون اصلاح مالیاتی در سال‌های اخیر در مجلس تصویب و در سال ۹۵ اصلاح شد. در این قانون فرار از مالیات جرم محسوب می‌شود. اولین هدف قانون اصلاح مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی و رعایت عدالت عمودی و افقی است. عدالت عمودی و افقی یعنی كسانی كه درآمد بیشتری داشته باشند، مالیات بیشتر و كسانی كه درآمد كمی داشته باشند مالیات كمتری پرداخت می‌كنند.

  • جریمه و تخفیف مالیاتی مشمول چه كسانی می‌شود؟

دولت برای حمایت از تولیدكنندگان در سال‌های اخیر امتیازاتی را به‌عنوان تشویقی در نظر گرفته است. در قانون معافیت‌های زیادی برای تولیدكنندگان در نظر گرفته شده است. هر واحد تولیدی كه احداث می‌شود، تا ۱۰ سال معاف از مالیات است. نرخ مالیاتی برای كسبه و مؤدیان حقیقی كه مالیات خود را به موقع پرداخت می‌كنند، نسبت به سال گذشته كاهش یافته است.